10 fakta om poteten

Poteter

Poteten er et av de mest vanlige tilbehørene på middagstallerkenen hos det norske folk. Men hvor mye vet du egentlig om denne rotfrukten?

1. Poteten har blitt dyrka i Sør-Amerika i rundt 3000 år, men kom først til Norge for 250 år siden.

poteter

2. I Norge spiser vi cirka 60 kilo poteter per person per år.

3. Det finnes tusenvis av ulike sorter verden over, men her til lands finner vi rundt 100 sorter, hvor 30 av de dyrkes i større omfang.

4. Det dyrkes litt over 300 000 tonn poteter hvert år. Hedmark er det fylket som dyrker mest poteter, med hele 38 prosent av produksjonen.

5. All norsk akevitt er laget av potetsprit.

6. Av alle matppotetplanterlanter i hele verden, er poteten den tredje viktigste.

7. Poteten inneholder nesten alle næringsstoffene kroppen trenger. Deriblant C-vitamin, kalium, jern, fiber, masse B-vitaminer og litt proteiner.

8. Siden poteten vokser under jorda, ble den før i tiden kalt for ”djevelens frukt”.

9. Menneskene mente også at poteten var giftig da den først ble introdusert.

10. Før poteten ble et fast inventar på middagsbordet, led folk av vitamin C-mangel. Men etter at poteten ble innført i kostholdet, forsvant denne sykdommen som kalles skjørbuk, først uten at de skjønte hvorfor.