Black Friday – den store shoppingdagen

Den 26. november 2010 ble Black Friday for første gang introdusert i Norge. Her på Granstunet har vi invitert til Black Friday og shoppingfest siden 2014. Men vet du egentlig hvordan Black Friday oppstod? Vi har googlet og funnet flere teorier.

Black Friday, eller svartfredag som Språkrådet her hjemme anbefaler at vi kaller dagen, er en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Ettersom Thanksgiving bestandig feires den fjerde torsdagen i november vil Black Friday alltid falle på en fredag mellom 23. og 29. november.

To populære teorier om Black Friday

En teori er at navnet har sin opprinnelse i de svarte dekkmerkene i veibanen etter den tette trafikken på dagen etter Thanksgiving. Thanksgiving-day er fridag og en stor utfartsdag i USA.

Den andre teorien hevder at begrepet stammer fra tiden da butikkeiere registrerte tapstall med rød penn og profitt med svart i regnskapet sitt. Mange bedrifter fikk naturlig nok et skikkelig løft i salget før og rundt juletider, og målet var å kunne begynne å skrive med svart penn på dagen etter Thanksgiving.

Det ble Black Friday da gullmarkedet kræsjet i 1869

Den første registrerte bruken av begrepet “Black Friday” ble brukt da det amerikanske gullmarkedet kræsjet 24. september 1869. Det var to notorisk hensynsløse Wall Street-finansiere som jobbet sammen for å kjøpe opp så mye de kunne av landets gull, i håp om å kjøre prisen høyt og selge det til forbausende stor fortjeneste. Fredag 24. september i 1869 ble konspirasjonen oppdaget og det sendte aksjemarkedet i fritt fall. Det ble en «Black Friday» for amerikanerne.

Men, ifølge Wikipedia ble navnet først brukt i Philadelphia i 1966, for å beskrive all trafikken som oppstod dagen etter den store høsttakkefesten. Siden mange hadde fri da, og gjerne shoppet litt julegaver, kan man kanskje tenke seg at det var svart av folk. Ti år etter begynte så begrepet å bre om seg i resten av USA.

Black Friday på Granstunet

Vi på Granstunet forholder oss til at dette skal være en trivelig start på julehandelen hvor kundene våre får lov til å gå bananas i mange supergode tilbud. Vi gleder oss!