DEN TROFASTE FRISØREN

I november 2001 etablerte Anne Engh frisørsalongen Carisma på Granstunet sammen med en tidligere kollega. Nå kan hun feire tjue års jubileum neste helg i en jobb hun stortrives i sammen med kollegaene sine.

HANDS ON

 Anne vokste opp på Jevnaker, og gikk først ett år på handel- og kontor, nåværende salg- og service, før hun gikk videre til frisørlinja på Otta.

– Der var det opplæring med mye praksis, vi fikk saksa rett i hånda. Lærlingperioden hadde jeg hos Fix dame- og herrefrisør på Jevnaker, og der ble jeg i åtte år før jeg kom hit til Granstunet.

OVERTALELSENS KUNST

 Hun hadde opprinnelig ingen planer om å starte egen bedrift og bli selvstendig næringsdrivende, men ble overtalt av en tidligere kollega. Sammen drev de Carisma fram til 2009, da Anne kjøpte ut kollegaen, og fortsatte videre med sine ansatte. Hun har hele tiden holdt til i de samme trivelige lokalene her på Granstunet.

– Hvordan er det å være sin egen sjef og andres sjef samtidig da?

– Jeg ser mer på oss som likeverdige kollegaer alle sammen. Men jeg håper de ansatte oppfatter meg som grei, jeg tror ikke jeg er av den strengeste sorten leder. Jeg trives jo selv veldig godt her, og håper at de ansatte også gjør det. Vi blir som en liten familie.

GØY PÅ JOBB MED DE BESTE

Anne beskriver et stabilt og godt arbeidsmiljø, med mye gøy på jobb med gode kollegaer.

– Jeg trives jo så godt på Gran. Vi synes vi har de beste kundene og kollegaene. Her er mange faste kunder, og vi har kunder fra Hadeland, Nittedal, Lillestrøm, Oslo, Land, Toten, Ringerike, Jevnaker og enda flere steder, så her er alle hjertelig velkomne. Kunder som har hytter i nærområdet her, er veldig flinke til å bruke oss og butikkene på Gran. Og det er veldig hyggelig.

Pr. nå har vi tre frisører og en ryddehjelp. Det hadde vært fint med et par frisører til, vi ønsker oss flere kollegaer. Vi har mye å gjøre, og det hadde vært godt med flere hender med saks.

LÆRLINGER ER VELKOMNE

Anne forteller at de har hatt lærlinger i perioder, men at de ikke har hatt noen på en stund nå. I koronatiden var det ikke mulig å få til, da antallsbegrensningen satte en stopper for det. Rent praktisk var det heller ikke mulig å få til i forhold til avstandsregelen.

– Det er godt at vi nærmer oss en normal hverdag igjen. Det var tungt både da vi måtte stenge helt, og etter at vi åpnet igjen og skulle kompensere for det tapte med ekstra lange åpningstider.

LATTER, TÅRER OG FORTROLIGHET

– Hvilke egenskaper har du Anne, som kommer godt med i jobben din?

 Jeg er åpen og glad i å treffe folk. Det er jo mye en-til-en kommunikasjon, og det blir fort fortrolig. Vi har både grått og ledd sammen med kundene, over ting de betror oss. Vi blir veldig glad i kundene våre, og godt kjent. Da vi holdt stengt ble savnet stort både i forhold til både kollegaer og kunder.

DEN TRAVLE MUTITASKEREN

 Intervjuet vårt foregår på telefon mens Anne lufter hunden sin før hun suser til jobb. Og da kommer det uunngåelige spørsmålet:

– Hva gjør Anne på fritiden, når du ikke sørger for at folk blir fine på håret?

– Jeg har lite fritid, men er glad i være sammen med familie og venner.

Og jeg er veldig glad i å være ute med hunden, og følge opp ungene på fotball.

– Og fremtiden, hva tenker du om den?

 – Jeg har tulla med å stå her til jeg blir pensjonist! Jeg er veldig glad i dette yrket og kjempeglad i jobben min. Men vi får se. Akkurat nå er jeg opptatt av den nærmeste framtida. Hvis kundene ønsker seg timer før jul, bør de hive seg rundt og bestille time raskt. Det fyller seg alltid fort opp når det nærmer seg en høytid som jula, avslutter tjueårsjubilanten, etter å ha gått tur med hunden, fulgt den inn døra hjemme, kjørt den halvannen mila fra huset på Jevnaker til Gran, parkert bilen, og i ferd med å låse seg inn i salongen på Granstunet, hele tiden mens hun har gjennomført intervjuet.

Noen er født til å multitaske.