Det er morsdag 10. februar

Å markere morsdag har vært tradisjon i Norge i 100 år. Første morsdag ble markert 9. februar 1919. Vi har oppsummert historien bak feiringen og gir deg lenke til vår morsdagsside for inspirasjon og gavetips.

Det skjer mye på Granstunet kjøpesenter i dagene før årets morsdag. Her har vi samlet inspirasjon og tips til morsdagsgaver. 

Som så mange andre skikker, ble morsdag importert fra USA, hvor dagen ble feiret første gang 12. mai 1908. Feiringen fant sted i metodistkirken i Crafton og Philadelphia. Dagen het da Memorial Mothers Day Meeting fordi amerikanske Anna Marie Jarvis ønsket å hedre sin avdøde mor, som i likhet med mange andre kvinner i USA på, Anne Maria Reeves Jarvis. Mor Jarvis hadde i likhet med mange andre kvinner jobbet med å bedre de sanitære forholdene under den amerikanske borgerkrigen. Etter krigen jobbet mor Jarvis lenge med fred og forsoning i USA.

Da mor Jarvis døde i 1905, arrangerte Anna Marie Jarvis en minnemarkering for sin mor året etterpå, samtidig som hun jobbet med å få på plass en offisiell minnedag for mødre.

100 år i Norge

Ifølge Wikipedia ble morsdagen offisielt feiret første gangen 9. februar 1919. Det var foreningen “Hjemmenes Vel” som i et møte 30. november 1918 sluttet opp om initiativet fra blant annet lærerinne Dorothea Scholdager. Hun og Katen Platou jobbet iherdig for å få morsdag i Norge lagt til andre søndag i februar.

“Hjemmenes Vel” vedtok at «mors dag» skulle feires i Kristiania søndag 9. februar 1919. Flere andre byer fulgte oppfordringen, blant annet Bergen. Her ble dagen markert i en metodistkirke. Det var i første omgang spesielt religiøse organisasjoner som fulgte opp initiativet.

Morsdagen har senere gått over til å bli en familiedag, der mor gjerne blir vartet opp med kaffe på senga om morgenen, blomster og kake.

Foto: Esther Landberg
Esther Landberg har tatt dette bildet av morsdagsfeiring anno 1934. Bildet er i dag å finne på Oslo Museum.

Morsdag i andre land

Morsdag markeres på forskjellige dager i forskjellige land. De aller fleste land, deriblant USA, Danmark og Kina markerer dagen den andre søndagen i mai. Sverige har sin morsdagsfeiring siste søndagen i mai. Det sies at bakgrunnen for at morsdagsfeiringen i Norge ble lagt til andre søndagen i februar, var at vi hadde så mange fest- og fridager i mai.  Mange land feirer også morsdagen 8. mars, på den internasjonale kvinnedagen. Det gjør de i Albania, Bosnia-Hersegovina, Bulgaria, Makedonia, Romania, Serbia, Montenegro og Slovenia.