POTETFESTIVALEN ER HER IGJEN

 

Har du lyst til å være med i konkurransen om å bli Hadelands beste potetskreller? Eller kanskje du ønsker å sikre deg en flaske av årets festivalakevitt?

Da må du ta deg en tur til Gran og den årlige Potetfestivalen, som braker løs torsdag 16. september og varer til og med lørdag den 18.

IVARETAR SMITTEVERN

 Leder i Gran Handel og Håndverk, Kari Framstad Lokrheim, gleder seg til innrykk av både tivoli og salgsboder, men kanskje mest av alt til muligheten til å kunne samles igjen. Men hun er tydelig på at ivaretakelse av smittevern er viktig, også i år.

Som tidligere blir det boder og gågate i sentrum. Nytt av året er barneforestilling i Hadeland Kultursal på dagtid lørdag og ikke minst at Mamma Mia, Kaffehjørnet og Musikk-kjeller’n inviterer til egne kveldsarrangement fredag og lørdag. Alt i henhold til gjeldende regler.

STORT UTVALG

– Det er et stort spenn i utvalget, både av varer og underholdningstilbud.  Det kommer mange lokale utstillere fra bedrifter på Hadeland, men også fra andre steder i landet.

Det blir boder med alt fra glassdesign, mat, og håndverk til varmepumper, biler og klær. Vi har mange stands som har vært her tidligere, men også nye aktører. Det blir også mange gode tilbud inne i butikkene. Fredag og lørdag får vi besøk av Bondens Marked, med alskens lekkerbiskener, det er populært.

FRA ALTERTEPPE TIL AKEVITT

Fra torsdag morgen klokken 10 kan du få kloa i en av flaskene som inneholder årets eksklusive festivaldråper. Vi har jo flere typer Hadelandsakevitt, hvorav en standard utgave som selges hele året på Vinmonopolet. Fra 2016 begynte vi å produsere en egen akevitt for festivalen. Den selges kun i 800 eksemplarer, har en litt annen smak og er nummerert, i tillegg til en egen etikett designet av lokale kunstnere.

Årets festivalkunstner er tekstilkunstner Olaug Salthe, som har gjenskapt Bildentekstilet som trolig ble laget på 1100-tallet og brukt som alterteppe i Bilden stavkirke. Originalteppet er forsvunnet, og Olaug har brukt en senere akvarell som grunnlag for gjenskapingen. Bunntekstilet er håndvevet av Gro Lyngstad på Grindaker Vev, garnet er plantefarget og spunnet på håndtein. Broderiene er altså utført av Olaug Salthe. Teppet ble avduket tidligere i år, og henger nå i Steinhuset på Granavollen. Motivet på årets festivalakevitt er en løve fra teppet.

SIGNERT ETIKETT

– Festivalakevitten vår er veldig ettertraktet, og har blitt et samleobjekt for mange. Du kan få kjøpt festivalakevitten i polets nettbutikk, men mange foretrekker å møte opp personlig på Vinmonopolet her på Gran, og selv lete blant de vilkårlig utvalgte numrene for å sikre seg sin flaske. Og vil du sette en ekstra spiss på dråpekjøpet, vil kunstneren være til stede på Smietorget torsdag mellom 10 og 12 og signere etiketten for de som ønsker det.

– Senere på formiddagen vil det bli et intervju med Olaug hvor hun forteller om arbeidet med teppet og etiketten. Hun vil også presentere en kopi av teppet, forteller Kari.

POTETSKRELLEMESTERSKAP

Fredag klokken 17 er det mesterskap i potetskrelling. Her kan du melde deg på via epost i forkant, eller bare møte opp der og da. Du kan ha med deg egen potetskreller, eller låne en. En lokal bonde sørger for at det er årets poteter du skal håndtere. Deltakerne skreller så mange poteter de klarer på tre minutter.

– Dommerne kommer fra Gran bygdekvinnelag, forteller Kari videre. Og dette er damer som kan sitt fag! De sjekker at potetene er velskrelt, for deretter å veie resultatet. Vinneren blir kåret til Hadelands beste potetskreller, og kan gå videre til NM i potetskrelling på Hamar. Vinneren de to siste årene er en «racer» på dette. Hun sverger til sin egen potetskreller som er innkjøpt i gourmetlandet Frankrike. Alle deltakerne får med seg de skrelte potetene hjem, så er jo den delen av middagsforberedelsene unnagjort, ler hun.

GØY PÅ TIVOLI

– Vi har program for folk i alle aldre. Noe av det viktigste for barna og de unge under Potetfestivalen, er at vi får Thomas Tivoli på besøk. Det er blitt en slags tradisjon. Vi gleder oss til festivaldagene, sier Kari.