SØLJER PÅ STELL TIL 17. MAI

Tone Furuseth Kristiansen, gullsmed og innehaver av Lille Gullkorn, har travle dager nå i innspurten før nasjonaldagen. Alle vil gjerne ha søljene sine på stell til feiringen. Hennes håndlagde lokale produksjon er eksklusiv, og kunden kan være trygg på både kvalitet og oppfølging.

HØMANN OG GRINDAKER

– Jeg lager mange forskjellige typer søljer både på bestilling og ut fra en produksjon vi tok over for syv år siden fra Bjørn Hømann, som nå er pensjonist. Hømann design er et samarbeid med Grindakervev, en annen lokal bedrift på Hadeland med lange tradisjoner, som vever både drakter og bunadspledd. Jeg lager også annet tilbehør i det designet, som knapper, ørepynt, mansjettknapper og nåler.

KVALITETEN PÅ ARVESØLVET

Lille Gullkorn har mange leverandører av bunadssølv, men alle er norske. Det har vært noen forsøk fra aktører i markedet på å få til rimeligere produksjon i utlandet, men det har ikke vært vellykket. Alt bunadssølv i handelen i Norge i dag er norskprodusert. Lille Gullkorn har et bredt utvalg i søljer, og skaffer modeller fra hele landet.

– Det handler først og fremst om kvalitet, varighet, og den korte veien mellom selger og kunde, fortsetter Tone. Når man investerer i bunadstilbehør, og da spesielt i søljer, ønsker man gjerne at det skal vare og kanskje gå i arv gjennom flere generasjoner. En av våre leverandører, Sylvsmidja, har livstidsgaranti på produksjonsfeil.

TRADISJON MED VARIASJONER

Bunadstilbehør bygger på eldgamle norske tradisjoner. Så selv om designet fornyes, ligger det som oftest et tradisjonelt mønster i bunnen. Det er også store og mange lokale variasjoner over det samme grunnlaget. Du får søljer i oksydert sølv og vanlig sølv, med og uten gull. Mange av søljene fra gammelt av hadde innfattede halvedelstener. Det er jo en tradisjon som Huldresølv har spunnet videre på. Og selv om mange av oss er svært tradisjonsbundne, får du ikke bot av bunadspolitiet om du beveger deg litt utenfor det strengt tradisjonelle.

– Lenge var det stor motstand mot for eksempel hårpynt som spenner og bøyler, og til og med ørepynt. Men det er blitt mer og mer vanlig, og jeg tror det er kommet for å bli. Bunadssølv og tilbehør er uansett ikke motepreget, men stabilt i sitt uttrykk. Derfor har vi heller ingen bestselgere, hver bunad har jo sine søljemodeller, men fordi vi befinner oss akkurat her, selger vi mye standard søljer til både Vestoppland og Lundeby. De finnes både i oksydert og vanlig med sølv- og gullskåler. Det går også mye av Hømann design.

Mye finnes i butikken, men de største søljene er bestillingsvare.

 SKREDDERSYDDE SØLJER

Tone hadde foreldre som drev med antikviteter, og fattet tidlig interesse for bunadssølv. Hun reparerer, pusser opp, og restaurerer gammelt bunadssølv, og lager altså søljer på bestilling, «helt fra bunnen av». Dersom kunden for eksempel ønsker seg initialer i søljene, legger hun det inn med sølvtråd. De største søljene er alltid bestillingsvare, og det lønner seg å komme i god tid. Arbeidet med å lage søljer er tidkrevende.

– Alle delene lages hver for seg som deretter settes sammen. Jeg lager i tillegg også spesialproduksjoner til søljer, som for eksempel søljeheng. Når det gjelder restaurering, ønsker folk gjerne å reparere gull og sølv. Arvesmykker har ofte en stor affeksjonsverdi. Den største utfordringen jeg møter på, er når jeg får inn eldgamle søljer som nesten ikke henger sammen lenger, og som skal helrestaureres. Dette gjelder spesielt de eldste søljene som har vært flikket på tidligere, ofte med tinnlodding som dessverre «spiser» sølvet. Det var en lettvint løsning de ofte tydde til i gamle dager, for den prosessen krevde ikke så høy varme, og ødela hverken oksydering eller gullet. Men jeg bruker sølv til lodding, og må legge på nytt gull etterpå.

POPULÆRE GAVER

Salg av søljer er naturlig nok litt sesongbetont, med høydepunkt før 17. mai og konfirmasjonene på vårparten, som ofte faller nært sammen i tid. Så er det konfirmasjonene på høsten, og julehandelen. Søljer og annet tilbehør er jo klassiske og populære gaver, både til dåp, konfirmasjon og jul. Bestiller du en sølje av Tone, kan du få den akkurat slik du ønsker. En gang laget hun en haute couture variant, med helt eget design, til seg selv. Den fikk hun brukt én gang, og vips, så var den også solgt.

– Jeg rekker aldri å lage mine egne søljer. De jeg tenker jeg skal bruke selv selger jeg jo! Men jeg har en langtidsplan om å få det til innen min sønn skal konfirmeres neste år, ler hun.

HJEMMEVERKSTEDETS FORDELER OG ULEMPER

Verkstedet hennes er hjemme, og hun er usikker på hvordan hun får tiden til å strekke til, siden hun har mange oppgaver og roller, alt fra designer og butikkinnehaver til vaktmester.

– Fordelen med hjemmeverksted, er at jeg kan bruke helger og kvelder når det er travelt. Det hender kunder kommer med en sølje som har mistet et heng. Det fikser jeg bak disken i butikken. Jeg har også opplevd å få kunder inn på verkstedet mitt hjemme om kvelden 16. mai. Men i år skjer i hvert fall ikke det, for 17. mai er på en mandag, konstaterer hun lettet.

Det er nesten så jeg hører den grove røsten til Gordon vaktmester i kultserien Pompel og Pilt fra 70-tallet kommentere i bakgrunnen: «reparere, gravere, revidere, spesifisere, restaurere…»