Valentine 14.februar

Valentines

Valentines Day – Romantikkens dag er den 14. februar.

 Har du tenkt på hva du vil gi de du har kjær?
 Våre trivelige medarbeidere  på Granstunet hjelper deg gjerne med tips og råd. Få inspirasjon på facebook.com/granstunet og instagram.
 Vet du hvordan denne kjærlighetsdagen oppsto?
Det florerer ulike historier, men alle bygger på det samme, nemlig at Valentine Day ble oppkalt etter en som het Valentine. Hans eksistens er blitt bekreftet av arkeologer og han døde 14. februar år 270

 

Det sies at den opprinnelige feiringen er Lupercalia, Romernes feiring for å ære tvillingene Romulus og Remus, som bodde i en grotte og det sies at de var oppfostret av en ulvemor. Dette var en feiring for å beskytte saueflokker, innebar dyreofring og var opprinnelig den 15. februar.

Denne feiringen utbredte seg til å bli en stor festival, og hva man gjorde på festivalen forandret seg også. En periode senere ble det feiring for kvinner som mente denne dagen ga dem fertilitet (god evne til å kunne få barn).  Senere ble det en festival hvor man la lapper i en boks med pikenavn, hvor guttene trakk lapp, og den heldige eller uheldige måtte være sammen med mannen i ett år. Det hendte jo at det ble giftermål og par ut av dette, men sikkert en del uvenner også.

 

Her kommer da historien om Valentine inn. Det er uenighet om han var en prest, en doktor eller om han var en martyr. Den ene historien går på at han trosset Keiser Claudius som nektet soldater å gifte seg, den andre går på at han var en prest som nektet å oppgi sin kristne tro. Han ble uansett, satt i fengsel. Videre går den ene historien på at han forelsket seg i fengselsvokterens blinde datter, og skrev et farvel-brev til henne dagen han ble henrettet med “Din Valentine”.

Den andre historien går på at han, før han ble satt i fengsel, var en kristen doktor som laget “mirakel medisin” og at han laget gode smaker på medisinen. En prest kom med sin unge blinde datter til ham for å få henne helbredet. Noe han ikke klarte. Da han satt i fengsel fikk ikke piken lov å besøke ham, men dagen han ble henrettet, sendte han et brev til henne med en gul krokus inne i brevet. Da piken fikk dette, fikk hun for første gang se farger.

I år 496, markerte pave Gelasius den 14. februar som en feiring og ære for hans martyrdom.

Dikt / vers og romantikk var populært langt tilbake i middelalderen. Beilere sang eller sa deres valentines. Skriftlige valentines startet ca i år 1400. Det eldste valentine kortet som er funnet er fra begynnelsen av 1400 og befinner seg på British Museum. I 1537, erklærte Kong Henry den åttende at 14. februar skulle være en offentlig feiring av Saint Valentines Day.

 Kilde: www.sidene.no/valentine/historie.htm

Nyt dagen sammen med dine kjære.